FAQ


Trycka och brodera på kläder - Hur funkar det?

Screentryck
Den vanligaste och ofta billigaste och bästa tryckmetoden. Används till t-shirts, sweatshirts mm. Vid screentryck måste en schablon för varje färg tillverkas, antal färger i trycket påverkar därför priset.

Transfer
Vid transfertryck så värms trycket på plagget. Samma princip som stryka på-tryck som du kan göra hemma, fast med en helt annan kvalitetsnivå. Fördelen med transfer är att trycken kan göras mer detaljerade och du kan använda ett obegränsat antal färger.

Direktbrodyr
Ger ett exklusivt och påkostat intryck. Passar bra för bl a jackor, frotté, skjortor och stickade plagg.

Vävbrodyr
Vävbroderade märken har stor detaljrikedom. Märkena kan läggas på lager för återkommande applicering.

Embossing
En teknik som stansar in trycket i plagget tredimensionellt. Kan användas på de flesta material, men framförallt på fleece, polyester och bomull.

Trycka och gravera på hårda prylar

Lasergravyr
En märkmetod som "skär" in i produkten. Ger ett lyxigt och exklusivt resultat. Lämpligt för bl a produkter i metall, glas och trä.

Digitaltryck
Med denna teknik kan ett obegränsat antal färger och nyanser tryckas. Resultatet har hög detaljrikedom och starka färger.

Screen, rundscreen och tampotryck
Traditionella tryckmetoder som fungerar bra på de flest material. Tampotryck används på ytor som är svåra att nå med de andra märkmetoderna.

Logotyp, färger och filformat

I vilket filformat behöver ni vår logo / design?
För att kunna trycka, brodera eller gravera så behöver vi i oftast er logo / motiv i ett vektoriserat format. De vanligaste vektorformaten är EPS och AI. I vissa fall kan en högupplöst så kallad bitmapfil såsom JPG, BMP, TIF, PSD användas, detta då i regel för bilder av foto-karaktär. Ska du trycka en logga eller en symbol/figur så används så gott som uteslutande vektorfiler. Tveka inte att fråga oss om du är osäker! Tel 08-34 08 44 eller mail@reklamvision.se

Vektorformat / EPS
Grafik som är i vektorformat kan skalas upp hur mycket som helst utan att förlora i kvalitet. Detta beror på grafikens form är lagrad i filen i form av en matematisk kurva.

Bitmap
Motivet är lagrat i filen som en mängd pixlar i olika färger. Fotografier är lagrade på detta sätt. En bitmapfil kan inte skalas upp utan att den förlorar i kvalitet. Ju mer man skalar upp den ju suddigare blir den. Bitmapformat är t ex JPG, PSD, BMP och TIF.

Har du ingen vektorfil så kan vi försöka hjälpa dig att skapa en utifrån en högupplöst bitmap.

Pantone / PMS-färg
När man screentrycker så används en färgskala som kallas Pantone eller PMS. Pantone-skalan innehåller ett 1000-tal färgnyanser. För att trycka er logga i rätt färg behöver vi därför veta vilken PMS-färg den har. Ofta finns denna information lagrad i vektorfilen. Om inte så kan vi hjälpa er att matcha en RGB, CMYK eller webbfärg mot närmaste PMS-färg. En PMS-färgkod ser ut till exempel så här: 485C

CMYK-färg
CMYK anger en färgs blandning av cyan, magenta, gult och svart. CMYK används för att ange färg när man trycker i fyrfärg / med digitaltryck. En CMYK-färg ser ut t ex så här: C51%, M42%1, Y42%, K6%. Vi kan hjälpa er att matcha CMYK mot närmaste PMS.

RGB-färg
RGB anger en färgs blandning av Röd, Grön och Blå. RGB används för att ange färg för bilder som används / ses på skärm. Vi kan hjälpa er att matcha RGB mot närmaste PMS. En RGB-färg ser ut t ex så här: R131, G131, B131

Webbfärg/ HEX-färg / HTML-färg
Färgsystem som används för grafik, text etc på hemsidor. En HEX-färg ser ut t ex så här: #838383 Vi kan hjälpa er att matcha HEX mot närmaste PMS.


Kan ni leverera andra produkter än de som visas på hemsidan?

Ja, det mesta är möjligt! Vi gillar utmaningar. Titta under specialproduktion för att se några exempel. Hör av dig till oss på tel 08-34 08 44 eller mail@reklamvision.se

Hur lång är leveranstiden?

Leveranstiden är angiven vid respektive produkt. Har du bråttom? De flesta produkter kan levereras snabbare mot ett expresstillägg. Fråga oss på tel 08-34 08 44 eller mail@reklamvision.se


Vilka fribelopp gäller för gåvor till anställda och kunder?

Gåvor till anställda se information hos Skatteverket (öppnas i nytt fönster)
Gåvor till kunder se information hos Skatteverket (öppnas i nytt fönster)


Reklamvision Kajström & Rennemark AB 556118-9332 är nedan kallad säljare och kund är nedan kallad köpare. Priser, produkt och köpinformation finns för köpare att hämta hos reklamvision.se. eller i specialoffert. Punkterna i de allmänna villkoren gäller vid all kontakt mellan säljare och köpare. I och med att kontakt tagits mellan säljare och köpare så gäller säljarens allmänna villkor utan undantag.

Pris

Samtliga priser är i SEK (svenska kronor) exklusive mervärdeskatt och frakt om inget annat anges. Priserna i säljarens profilshop reklamvision.se gäller tillsvidare och kan justeras av säljaren utan speciell förvarning. På specialoffert gäller priserna normalt i 30 dagar om inget annat anges. Reservation för produkter med minnesfunktioner såsom USB minnen etc. Kostnader för skisser, original, klichéer, schabloner upp o nedpackning eller liknande samt hanteringskostnader är ej inräknade i priserna och tillkommer. Kostnader för ändringar mot manus och lämnade original debiteras extra.

För specialproduktion med varor från utlandet gäller att vid kursförändringar mer än -3% mellan offertdatum och leveransdatum så får priset justeras av säljaren i relation till den aktuella kursförändringen och valutan.

Distributionskostnad och emballage debiteras extra vid leverans till flera adresser. För den händelse att godsmottagaren eller köparen ej är registrerad i fraktförarens pallpool debiteras eventuell pallkostnad. Eventuella pantkostnader vid beställning av dryck debiteras av säljaren.

Vid beställning under 1000:- exkl moms tillkommer 175:- i hanteringsavgift.

Produkter/prover

Säljarens bilder på produkter och återgivning av produktens färg kan i vissa fall vara avvikande mot verkligheten. För att säkerställa detta ska köparen beställa prov på aktuell produkt. Kostnader för detta debiteras köparen. Köparen har rätt att returnera prov till säljaren inom 30 dagar. Köparen betalar själv returkostnader. Inga returer godkännes av säljaren om varan/provet inte ligger i sin originalförpackning eller om varan blivit skadad eller om den inte är i originalskick. Godkänns returen av säljaren krediteras varans pris.

Märkning

Tryckfärger anges alltid enligt PMS skalan om det inte är 4 färgstryck offset eller digitalt då trycket anges i cmyk. Viss nyansaviklese kan förekomma beroende på material och färg på underlaget på produkten. Ett märkt provexemplar kan i vissa fall beställas av köparen för att säkerställa att nyansen blir enligt köparens önskemål, gäller endast tryck i PMS skalan. Kostnader för detta betalas av köparen enligt information om kostnader från säljaren. Köparen ska i god tid innan produktionsstart meddela säljaren skriftligt om att märkt provexemplar önskas.

Korrektur mailas alltid från säljaren så att köparen ser hur märkningen kommer att bli. Korrekturet ska alltid godkännas skriftligen av köparen innan säljaren startar produktionen. Det är köparens ansvar att produkt, produktfärg, materialfärg, märkning, placering av märkning, tryckfärger, logotyper, texter, typsnitt, leveranstid, faktura och leveransadresser stämmer. Eventuella fel ska skriftligen lämnas av köparen till säljaren. Godkännandet av korrekturet eller provtrycket ska av köparen ske inom 1 arbetsdag till säljaren i annat fall kan leveranstiden påverkas och förlängas av säljaren. Leveranstid räknas alltid från godkänt korrektur. Storlek eller placering på trycket/märkningen kan pga trycktekniska skäl avvika marginellt mot korrekturet. Säljaren ansvarar ej för fel som inte rättats av köparen.

Exakta färger på produkt som märks med köparens logotype eller annat budskap i 4-färg med digitaltryck eller offsettryck cmyk kan ej garanteras om inte köparen ser till att tillsammans med beställningen bifoga ett färgprov i form av en cromalin till säljaren. Detta skall skickas med post till säljaren. Extra kostnader i samband med provtryck betalas av köparen. Leveranstiden kan eventuellt förlängas i denna hantering innan köparen godkänt provtrycket till säljaren.

Kvantitet

Säljaren reserverar sig för avvikelser i levererad kvantitet. För tryckta produkter är köparen skyldig att mottaga avvikelser i upplagan mot beställd kvantitet på +/-10%. På plast- och papperspåsar samt pappersmuggar gäller +/-20%. Levererat antal faktureras alltid av säljaren.

Leverans

Leveranstid är alltid en uppskattning och räknas från godkänt korrektur av köparen. Med leveranstid avses tidpunkt för överlämnande från säljaren till fraktföraren i Sverige. Kostnader för frakter och annat i samband med leverans bekostas av köparen.

Säljaren ansvarar inte för förseningar på grund av att erforderliga uppgifter och material för arbetets påbörjande eller fullgörande inte kommit säljaren tillhanda inom överenskommen tid, force majeure, såsom strejk, lockout, transportsvårigheter, av köparen fellämnade leveransanvisningar/adresser, ej bemannade kontor/leveransadresser mellan 8.00-17.00 hos köparen eller andra omständigheter som säljaren inte kan råda över. Vid dessa fall upphävs förbindelsen om leveranstid och fritar säljaren från eventuella skadeståndsanspråk. Vid situationer och fel där extra frakt eller andra kostnader uppkommit vid leverans för säljaren är köparen skyldig att betala dessa.

Annullering

Önskar köparen annullera en beställning innan leverans har skett måste först ett godkännande om detta komma från säljaren grundat på information i ärendet från säljarens underleverantörer. Kostnader som uppkommer i samband med detta debiteras köparen. Minsta kostnad som debiteras köparen är 1000:-/beställning.

Betalningsvillkor

Säljaren gör alltid en kreditkontroll på för säljaren nya kunder och blir köparen godkänd så erhåller köparen betalningsvillkor 30 dagar netto mot faktura. Säljaren förbehåller sig rätten att ändra betalningsvillkoren om någon uppgift om köparen förändrats innan leverans av produkten skett. De köpare som ej blivit kreditgodkända av säljaren kan betala i förskott via direktinsättning på säljarens bankkonto eller till säljarens bankgiro. Vid tillämpning av förskottsbetalning kommer inga order sättas igång förrän kvitto/underlag från köparen finns på att betalning skett eller kommit säljaren tillhanda.

Vid vissa större beställningar kan säljaren kräva viss förskottsbetalning även från kreditgodkänd köpare innan produktionsstart sker. Detta informeras köparen om innan eventuell beställning.

Expeditionsavgift 30:-, påminnelseavgift 50:-, dröjsmålsränta 12,5% och startkostnad 150:- tillämpas för alla köpare. Produkterna tillhör säljaren fram tills det att full betalning skett för det som av köparen beställts. Vid utebliven betalning från köparen kan eventuella andra beställningar och leveranser stoppas av säljaren.

Anmärkning på leverans/reklamation

Anmärkning mot leverans ska för att kunna upptas för prövning inkomma till säljaren inom 8 arbetsdagar räknat från den dag som köparen mottog varan. Köparen har ingen rätt till någon annan kompensation än att en felfri vara ska levereras inom rimlig tid. Anmärkningar efter 8 dagar godtas ej och rätten att åberopa felet förloras av köparen. Är emballaget skadat vid leverans skall det anmälas direkt vid leverans till fraktföraren för det fraktförande bolaget. Anmäl detta skriftligt. Är säljaren skyldig att utge ersättning för styrkt skada skall detta under inga omständigheter omfatta indirekt skada, förlust eller utebliven vinst för köparen. Säljarens ersättningsskyldighet för styrkt skada är begränsad till 15% av säljarens försäljningspris av produkten.

Övrigt

Säljaren har rätt att digitalt använda bilder på köparens märkta produkter på reklamvision.se. Svensk lag skall tillämpas vid tolkning och tillämpning av detta avtal.
Uppdaterad 2016 07 07